Broeihopen voor ringslangen

Februari 2023

Ringslangen leggen hun eieren in hopen met verterende plantenresten. Door de broei van de schimmels en bacteriën in de hoop stijgt de temperatuur en worden de eieren uitgebroed. Na de winter worden de oude hopen uitgehaald en weer opgebouwd met verse plantenresten.

In de oude hopen vind je nog schalen van de uitgekomen slangetjes. Dat zijn leerachtige schalen, die bewijzen dat de broeihoop in gebruik was. Het is goed te zien als er veel eieren zijn uitgekomen!

Ringslangen hebben een goede biotoop in het moerasgebied van de Gagelpolder. Ze zwemmen en kruipen door het natte gras. Ze zijn plaatstrouw: als een broeihoop eenmaal in beeld is, blijft het jarenlang de plek waar de eieren gelegd worden. De slangen zijn niet giftig, en bijten alleen als ze bedreigd worden. Ze zijn koudbloedig, en worden pas actief als de temperatuur stijgt. Voor meer informatie is er een folder van Ravon op https://www.ravon.nl/broeihopen

Utrecht Natuurlijk en Staatsbosbeheer werken samen met vrijwilligers om de ringslang-broeihopen in het Gagelbos/Noorderpark op te bouwen. Meehelpen? Graag, op zaterdag 15 april, van 10 tot ca 15 uur. Kom met de fiets (het gebied ingaan bij de fietsbrug) , eventueel parkeren op P1 van het speelbos bij fort De Gagel en naar het verzamelpunt lopen (kaart). Na introductie wordt er op twee plekken gewerkt. Na afloop is er tijd voor napraten met een drankje. Zelf lunch meenemen en genoeg drinken voor tijdens het werk: het is best inspannend! Laarzen of stevige wandel/werkschoenen. Aanmelden bij Astrid van den Broek (met naam, telefoonnummer en emailadres). astrid.van.den.broek@utrechtnatuurlijk.nl

 

Datum: 15 april 2023

Tijd: 10 - 15 uur

Plaats: Verzamelplaats Gagelbos ( zie bovenstaande kaart)

Aanmelden: astrid.van.den.broek@utrechtnatuurlijk.nl

                    Naam, telefoonnummer en emailadres opgeven

Bijzonderheden: Zelf Lunch en drinken meenemen

                        Schoeisel:Laarzen of wandelschoenen

Word ook lid van A.N.V. Noorderpark

Iedereen met een warm hart voor natuur en boerenbedrijf in het Noorderpark kan lid worden van de Agrarische Natuurvereniging Noorderpark. Met uw lidmaatschap steunt u activiteiten om de poldernatuur en het boerenbedrijf te promoten. Zoals lammetjesdagen, stamppotwandelingen, vleermuizenkastjes, wilgen knotten en een natuur - en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Met bloemen in de akkerranden en langs de sloten. Voor €25 per jaar doet u mee!

Sluit je aan