Knotploeg VLN heeft nieuw materiaal

Februari 2020

De vrijwilligers van Landschapsbeheer Noorderpark (VLN) hebben een prachtige nieuwe uitrusting! Daarmee kan verantwoord en milieuvriendelijk gewerkt worden aan knotbomen en bosjes in het boerenland tussen Utrecht en Hilversum

 Nieuw materieelDe Agrarische Natuurvereniging Noorderpark heeft deze investering gedaan om het werk in het buitengebied veiliger te maken voor de  vrijwilligers: prima zaagbroeken, de jas versterkt met kevlar mouwen, laarzen met kevlar neus, helm met gezichtsmasker, goede gehoorbescherming en speciale handschoenen. Met deze topuitrusting voldoen het werk aan de ARBO normen. Twee leden van de groep zijn gecertificeerd voor de motorzaag en in het bezit van diploma veldhulpverlening (EHBO).

Een echte aanwinst is de nieuwe kettingzaag. Deze draait op een accu en is daardoor veel milieuvriendelijker en stiller dan een traditionele motorzaag met benzinemotor. In plaats van 109 decibel ( geluidsniveau in een disco) wordt er nog maar 30 decibel geluid ( geluidsniveau in een bibliotheek) geproduceerd. Dat betekent rust in het buitengebied en voor de groepsgenoten is het ook een stuk prettiger werken!

Er wordt gewerkt bij boeren en landeigenaren tegen een kleine vergoeding. Een kop koffie of soep op een droge plek kan altijd wel geregeld worden!

De groep werkt tussen half september en half maart eenmaal per 2 weken op woensdag of zaterdag van 10 tot 15 uur. Er zijn ca. 12 vaste deelnemers. In mei wordt het seizoen afgesloten met pannenkoeken.  Als u mee wilt helpen om het boerenland groen en gevarieerd te houden: nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom! Meer informatie bij coördinator John Ruiter via info@anvnoorderpark.nl

 

Hang een steenuilenkast op voor onze kleinste uiltjes!  Zoek een plekje in boomgaard, houtwal, eik of notenboom langs een dikke tak op 2 tot 6 meter hoogte waar deze schoenendoos kast op kan liggen. In de kast zit een tussenschot om kauwen (nestgelegenheid)  en steenmarters (vraat) te weren. Dat is meteen een borstwering om de jongen binnen te houden.  's Winters ophangen op het zuidoosten (ochtendzon) met wat takjes of strooisel erin. Dat vinden de uiltjes voldoende nestmateriaal. Ze houden het erf en de moestuin lekker vrij van grote insecten, kevers, muizen en soms zelfs een rat.  Overdag vaak te zien op een paaltje op de uitkijk. Een aanwinst voor het erf!

Bouw deze eenvoudige kast zelf: https://www.vwgmiddenbrabant.nl/werkgroepen/steenuil/tekening-steenuilkast/