Te voet door de zodden

November 2020

 

Ieder seizoen is geschikt om lopend de Zodden te bezoeken! Er zijn twee gemarkeerde wandelingen. Ze starten vanaf de parkeerplaats van Museumboerderij Vredegoed in Tienhoven. Het Zoddenpad is 13 kilometer, het Vredevoetpad is 7 kilometer. Beide paden voeren dwars door het Natura 2000 gebied van de Oostelijke Vechtplassen. Hier is een historisch landschap dat ontstaan is door vroegere turfwinning. Het is Europees beschermd.

De Oostelijke Binnenpolder in Tienhoven wordt beheerd door Natuurmonumenten. De bovenlaag van de bemeste weilanden is in 2019 afgegraven, bosopslag is verwijderd en petgaten zijn uitgebaggerd. Het waterpeil wordt jaarrond hoog gehouden. Het landschap is open met talloze watervogels. Er overwinteren duizenden ganzen. Vanaf het uitkijkpunt heb je een weids vergezicht. In de zomer staan orchideeën en wollegras in het “drijvende” veenmoeras. De route passeert de molen van Tienhoven.

Het Bert Bospad is opgenomen in het langere Zoddenpad. Het voert door de Westbroekse Zodden. Hier worden in de winter van 2020 ook werkzaamheden uitgevoerd om het zoddenlandschap te herstellen. Het pad is ook goed te bezoeken voor een korte wandeling. Parkeergelegenheid aan beide zijden.

Het gebied is erg nat (waterdichte schoenen!). Langs de Kanaaldijk is een vriendelijk koffie-en-thee kraampje (gift in het busje), langs de Kerkdijk is IJsboerderij het Nedereind. Ook nu de Horeca vanwege Covid gesloten is kun je daar terecht!

https://klompenpaden.nl/klompenpad/zoddenpad/

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/tienhovense-plassen/route/vredevoetpad

Word ook lid van A.N.V. Noorderpark

Iedereen met een warm hart voor natuur en boerenbedrijf in het Noorderpark kan lid worden van de Agrarische Natuurvereniging Noorderpark. Met uw lidmaatschap steunt u activiteiten om de poldernatuur en het boerenbedrijf te promoten. Zoals lammetjesdagen, stamppotwandelingen, vleermuizenkastjes, wilgen knotten en een natuur - en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Met bloemen in de akkerranden en langs de sloten. Voor €25 per jaar doet u mee!

Sluit je aan