Vernieuwde fietsroutes BILTSHEERLIJK

Juli 2020

 

De fietsroutes Biltsheerlijk leiden u langs en groot aantal lokale en duurzame voedselproducenten in de gemeente De Bilt. Genieten van de mooie afwisselende landschappen en onderweg afstappen bij boeren, tuinders, imkers en landwinkels of bijzondere tuinen.

Sinds de routes 2 jaar geleden gelanceerd zijn, is vooral de Westbroekse route populair gebleken: 18 kilometer door de polders, langs molens, over dijkjes door moerasgebieden met weidse vergezichten. Maar ook de drie andere routes zijn erg de moeite waard: route De Bilt (13 km), route Groenekan (11 km) en route Maartensdijk (10 km). De route door De Bilt is flink aangepast en kan gesplitst worden in twee delen. Landgoederen op de flank van de Utrechtse Heuvelrug worden hier bezocht zoals Oostbroek , Rhijnauwen en Vollenhoven.

Raadpleeg de website van Biltsheerlijk voor de routebeschrijvingen in pdf, of download ze in de app van IZI Travel. Hier vindt u ook de links naar de deelnemende bedrijven (openingstijden en bezoekregels ivm Corona maatregelen):  www.biltsheerlijk.nl/fietsroutes

Stap op de fiets en proef van het Biltse landschap!

Hang een steenuilenkast op voor onze kleinste uiltjes!  Zoek een plekje in boomgaard, houtwal, eik of notenboom langs een dikke tak op 2 tot 6 meter hoogte waar deze schoenendoos kast op kan liggen. In de kast zit een tussenschot om kauwen (nestgelegenheid)  en steenmarters (vraat) te weren. Dat is meteen een borstwering om de jongen binnen te houden.  's Winters ophangen op het zuidoosten (ochtendzon) met wat takjes of strooisel erin. Dat vinden de uiltjes voldoende nestmateriaal. Ze houden het erf en de moestuin lekker vrij van grote insecten, kevers, muizen en soms zelfs een rat.  Overdag vaak te zien op een paaltje op de uitkijk. Een aanwinst voor het erf!

Bouw deze eenvoudige kast zelf: https://www.vwgmiddenbrabant.nl/werkgroepen/steenuil/tekening-steenuilkast/