Beheerpakketten voor natuur en landschap 2023
Het is weer mogelijk beheerpakketten af te sluiten voor agrarisch natuur en landschapsbeheer in 2023. Dat kan via het Agrarisch Collectief Utrecht Oost.
Het is weer mogelijk beheerpakketten af te sluiten voor agrarisch natuur en landschapsbeheer in 2023. Dat kan via het Agrarisch Collectief Utrecht Oost.
De provincie Utrecht heeft de doelstelling om 600.000 extra bomen te planten. Daarvoor is het ‘Bomen Actieplan’. Een van de projecten is een erfbeplantingsproject. Dit project gaat najaar 2022 van start onder de naam ‘Groene erven in Utrecht!’.
De Agrarische Natuurvereniging Noorderpark heeft zich dit voorjaar laten informeren over wintervoedselakkers. Daar groeien granen en akkerkruiden die niet geoogst worden en pas volgend voorjaar ondergeploegd en bemest.
Zo’n winterakker is van groot belang voor de biodiversiteit.
In 2022 zijn er verschillende mogelijkheden om boerensloten te monitoren en de waterkwaliteit te beoordelen.
De waterschappen H.D.S.R. en A.G.V. hebben samen een subsidieregeling Regionaal Partnerschap voor Water en Bodem opgezet. Inmiddels is 2022 al het 5e jaar.
Het doel van de subsidies is dat er geïnvesteerd wordt in extra maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.
De provincie Utrecht heeft voor 2022 en 2023 nog eens €600.000 beschikbaar gesteld voor behoud, herstel en aanleg van kleine landschapselementen (KLE).
In dit droge voorjaar lijkt het plasdras weiland toch succesvol. Weidevogels hebben de plasjes gauw in de gaten en strijken er neer om te foerageren.
In het openbaar groen van Westbroek zijn deze week 15 nestkastjes voor mezen en boomklevers opgehangen door de Werkgroep Biodiversiteit Westbroek. Daarmee worden de vogels aangemoedigd de bomen in de buurt te bevolken en de eikenprocessierups te bestrijden.
Uit experimenten blijkt dat plasdras maken van weiland positief is voor weidevogels, in het bijzonder de grutto. De periode half februari - half april heeft het meeste effect. Plasdras betekent: land dat tijdelijk onder een dun laagje water staat.
Een toilet voor koeien
Afgelopen zomer hebben veel fietsers en wandelaars genoten van de paarsroze akkerranden met opvallende Cosmea's en laten weten hoezeer ze die waarderen. De ANV Noorderpark helpt boeren om -met subsidie- zulke bloemenstroken te realiseren voor vlinders, bijen en vogels. Deskund...
Maandag 9 juli hebben Provinciale Staten van Utrecht een motie aangenomen van de SGP om de kosten die een boer moet maken om wildschade vergoed te krijgen (300 euro aanmeldkosten) te beschouwen als "statiegeld". De kosten worden terugbetaald als de melding terecht blijkt te zi...
Invasieve exoten -planten en dieren die hier niet van nature voorkomen, maar zich agressief weten te vestigen- moeten volgens Europese regels worden bestreden en uitgeroeid. Die verplichting is er voor het "voorkomen en beheersen van schade aan biodiversiteit en ecosysteemdien...
Een aantal boeren in het Noorderpark houdt zich bezig met ontwikkelen van een duurzame, natuurinclusieve bedrijfsvoering. Het kàn en er kan ook een gezond bedrijf mee gerund worden! De volgende filmpjes vertellen meer. Biologische Boerderij De Bonte Parels (Westb...
Iedereen met een warm hart voor natuur en boerenbedrijf in het Noorderpark kan lid worden van de Agrarische Natuurvereniging Noorderpark. Met uw lidmaatschap steunt u activiteiten om de poldernatuur en het boerenbedrijf te promoten. Zoals lammetjesdagen, stamppotwandelingen, vleermuizenkastjes, wilgen knotten en een natuur - en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Met bloemen in de akkerranden en langs de sloten. Voor €25 per jaar doet u mee!
Sluit je aan