Mezen moeten rupsenplaag helpen bestrijden

Maart 2020

 

 

In het openbaar groen van Westbroek zijn deze week 15 nestkastjes voor mezen en boomklevers opgehangen door de Werkgroep Biodiversiteit Westbroek. Daarmee worden de vogels aangemoedigd de bomen in de buurt te bevolken en de eikenprocessierups te bestrijden.

 

Mezen en boomklevers voeren hun jongen grote hoeveelheden insecten. Dat loopt op tot 10.000 diertjes per dag. Bovendien eten de oudervogels er zelf elke dag ook een paar duizend. Een nest met vogeltjes in uw buurt houdt de aantallen lastige insecten, rupsen, luizen daarmee beperkt. Er wordt mee voorkomen dat er een plaag komt. Ook de eikenprocessierups is een voedselbron voor mezen. De nestkastjes mogen niet in eikenbomen opgehangen worden, want dan vormen ze juist een mooie plek voor de processierupsen om zich in te verschuilen.

 

De nestkastjesactie is een initiatief van de Werkgroep Biodiversiteit Westbroek in samenwerking met de Agrarische Natuurvereniging Noorderpark. De twee groepen bundelen hiermee de krachten om de ecologische variatie in onze dorpen te bevorderen. Ook in Maartensdijk zullen 5 nestkastjes worden opgehangen in de omgeving van de Vierstee. De gemeente De Bilt heeft bepaald waar de kastjes mogen komen en hoe ze moeten worden opgehangen (zonder spijkers).

Een volgend doel van de werkgroep is het inrichten van bloemrijke perkjes in het openbaar groen. Met de bloemen worden veelsoortige vlinders en bijen aangetrokken en dat kan helpen de sterke achteruitgang van deze insecten tegen te gaan. Meer variatie in bloemen en planten betekent ook minder kans op plagen van één enkele insectensoort. Nu maar hopen dat in de nabijgelegen tuinen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden tegen die andere plaag: de buxusmot. Ook die rupsen worden door de mezen gegeten en de vogels worden erdoor vergiftigd.

Wilt u zelf ook meedoen met activiteiten in uw buurt om de biodiversiteit te helpen bevorderen? Stuur een mail naar info@anvnoorderpark.nl

Hang een steenuilenkast op voor onze kleinste uiltjes!  Zoek een plekje in boomgaard, houtwal, eik of notenboom langs een dikke tak op 2 tot 6 meter hoogte waar deze schoenendoos kast op kan liggen. In de kast zit een tussenschot om kauwen (nestgelegenheid)  en steenmarters (vraat) te weren. Dat is meteen een borstwering om de jongen binnen te houden.  's Winters ophangen op het zuidoosten (ochtendzon) met wat takjes of strooisel erin. Dat vinden de uiltjes voldoende nestmateriaal. Ze houden het erf en de moestuin lekker vrij van grote insecten, kevers, muizen en soms zelfs een rat.  Overdag vaak te zien op een paaltje op de uitkijk. Een aanwinst voor het erf!

Bouw deze eenvoudige kast zelf: https://www.vwgmiddenbrabant.nl/werkgroepen/steenuil/tekening-steenuilkast/