Subsidie voor wolfrasters

Januari 2024

wolfrasterDe provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor wolfwerende rasters voor professionele en hobbymatige dierenhouders. Het gaat om een brede groep van runderen, geiten, varkens, schapen, alpaca’s, kalveren en kleine paarden. Er is een totaalbedrag voor 2024 van 150.000; het maximum van een aanvraag is 20.000. De openstelling is met terugwerkende kracht vanaf 26 mei 2023.

Er heeft zich een wolf gevestigd op de Utrechtse Heuvelrug, zo blijkt uit DNA-onderzoek. Wolven zoeken bosrijke, voor mensen slecht toegankelijke gebieden op, waar ze in rust een hol kunnen graven. Het territorium is erg groot, minstens 200 km2 per roedel.

De subsidie is beschikbaar voor dierenhouders in de gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug en een wijde kring daaromheen, zoals o.a. De Bilt, Zeist, Soest, Baarn, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug. Lagergelegen gebieden zijn ongeschikt voor de Wolf.

De wolf eet bij voorkeur wilde prooien (bv. muis, rat, konijn, zwijn, ree), maar ook aas en soms plantaardig voedsel. Hij mijdt de omgeving van mensen.

Meer informatie is te vinden op de website van de provincie Utrecht: https://www.bij12.nl/actueel/provincie-utrecht-verstrekt-subsidie-voor-wolfwerende-rasters/#:~:text=De%20hoogte%20van%20de%20subsidie,een%20plafondbedrag%20van%20150.000%20euro

Doe mee met de knotgroep van de ANV

Is knotwilgen knotten, bosjes uitdunnen, slootkanten maaien, poelen schonen iets voor u? Pittig handwerk buiten in het boerenland van het Noorderpark. Nodig om variatie in de natuur te behouden. Vrijwilligerswerk op een vaste dag in de week gedurende het winterseizoen. Zin om mee te doen?

Informeer nu